Ceny warzyw
Podstawowe wymagania sałaty
2006-00-00 00:00
W okresie produkcji rozsady sałata jest szczególnie wrażliwa na niedobór światła. Według dr Ireny Wasilewskiej, w miesiącach od listopada do stycznia, kiedy dni są wyjątkowo
czytaj dalej
Ceny warzyw pęczkowych bez zmian
2006-00-00 00:00
Ceny warzyw pęczkowych wykazywały do tej pory tendencję zniżkową. Jednak w tym tygodniu nie zmieniły się.
Za pęczek szczypiorku płacono 0,50 zł, za natkę pietruszki – czytaj dalej
Za pęczek szczypiorku płacono 0,50 zł, za natkę pietruszki – czytaj dalej
Ceny skupu papryki w Polsce w latach 1997-2005
2006-00-00 00:00
W 2005 r. ceny skupu papryki czerwonej i zielonej w stosunku do roku poprzedniego obniżyły się. Stało się tak na skutek wzrostu powierzchni upraw, na skutek czego zwiększyła się
czytaj dalej
Polskie warzywa zdobywają popularność na europejski m rynku
2006-00-00 00:00
Spośród dwudziestu pięciu krajów Unii Europejskiej, od 2003 r. produkcja polskich warzyw zyskuje coraz większe znaczenie.
Udział cebuli wzrósł z około 13% (w 2002 r.) do 15% (w czytaj dalej
Udział cebuli wzrósł z około 13% (w 2002 r.) do 15% (w czytaj dalej
Rekordowe ceny ogórków
2006-00-00 00:00
Ceny skupu ogórków spod osłon nie przestają rosnąć. W tym tygodniu zanotowano 3% wzrost (3,06 zł/kg). Warzywa te są droższe od pomidorów spod osłon o ok.
czytaj dalej
Francja europejskim liderem
2006-00-00 00:00
Areał upraw fasoli szparagowej (zielonej) w krajach Unii Europejskiej, kształtował się w ostatnich latach na poziomie 130 tys. ha. Jej zbiory równały się blisko 1 mln ton (w
czytaj dalej
Potęga małych gospodarstw
2006-00-00 00:00
Według Powszechnego Spisu Rolnego z 2002 r., uprawą marchwi w naszym kraju zajmowało się 414 tys. gospodarstw, a łączna powierzchnia upraw liczyła 27,8 tys. ha. Gospodarstwa nie
czytaj dalej
Niższa podaż nie zawsze oznacza wzrost cen
2006-00-00 00:00
Ceny kapusty białej, kierowanej zarówno na rynek warzyw świeżych jak i do przetwórstwa są stosunkowo niskie. W zakładach płaci się ok. 0,25 zł/ kg (loco zakład), tj. o 30%
czytaj dalej
Skup brukselki rozpoczęty
2006-00-00 00:00
Zakłady przetwórcze rozpoczęły skup brukselki - głównie do mrożenia. Ceny tego warzywa kształtowały się na poziomie 1,30 zł/kg (loco zakład), tj. o 20% mniej niż w analogicznym
czytaj dalej
Właściwości i znaczenie uprawy dyni
2006-00-00 00:00
Dynia jest warzywem kierowanym głównie do przetwórstwa. Powstają z niej przeciery, odżywki (np. jako dodatek do zup dla dzieci).
Jest źródłem witamin A, z grupy B, C, PP, a czytaj dalej
Jest źródłem witamin A, z grupy B, C, PP, a czytaj dalej
Polski eksport i import warzyw w latach 2003-2005
2006-00-00 00:00
Eksport polskich warzyw wzrósł w 2005 r. o 26%. Import natomiast zmniejszył się o 9%.
W handlu również zanotowano spadek - z 14076 tys. eur do 1253 tys. eur. Polski eksport czytaj dalej
W handlu również zanotowano spadek - z 14076 tys. eur do 1253 tys. eur. Polski eksport czytaj dalej
Szparagi głównie z Europy
2006-00-00 00:00
Dla polskiego rynku warzyw najważniejszą zmianą w imporcie jest zniesienie ochrony celnej między Polską, a krajami Unii Europejskiej (Piętnastki).
Unia Europejska importuje czytaj dalej
Unia Europejska importuje czytaj dalej
Niedostatek ziemniaków
2006-00-00 00:00
Według najnowszych danych GUS (z 22 września 2006 r.), zbiory ziemniaków w naszym kraju mają wynieść 22 mln, tj. o ok. 20% mniej niż w roku ubiegłym.
Wprawdzie areał
czytaj dalej
Nowalijki – rygorystyczna kontrola jakości
2006-00-00 00:00
Większość warzyw zaliczanych do grupy nowalijek, pochodzących z nowoczesnych upraw przyspieszonych nie posiada zanieczyszczeń chemicznych (np. metali ciężkich, azotynów itp.). Inaczej jest
czytaj dalej
Stagnacja w unijnej produkcji fasoli
2006-00-00 00:00
W latach 1990-2005 produkcja fasoli szparagowej w krajach Unii Europejskiej niemal stanęła w miejscu (+0,6 proc.). Gdzieniegdzie bilans okazał się ujemny - Wielka Brytania (-4,8
czytaj dalej
Paradoks w polskim eksporcie
2006-00-00 00:00
Nasz kraj przegrywa w ostrej, międzynarodowej konkurencji w dostawach cebuli.
Prym wiodą Hiszpania i Holandia, które w większości reeksportują warzywa, pochodzące z z
czytaj dalej
Staranna uprawa marchwi wieńczy sukces
2006-00-00 00:00
Uprawa marchwi wymaga starannej pielęgnacji gleby. Orkę powinno się przeprowadzać na głębokości 25-30 cm. Ważne jest również stosowanie poplonów, zmienianych raz w roku. Poplonami
czytaj dalej
Co łączy warzywa i młode ziemniaki?
2006-00-00 00:00
Z ekonomicznego punktu widzenia ziemniaki młode i inne warzywa mają z sobą wiele wspólnego.
Produkty te łączą nastepujące cechy:
zdolność do zaspakajania potrzeb czytaj dalej
Produkty te łączą nastepujące cechy:
zdolność do zaspakajania potrzeb czytaj dalej
Próby wzmocnienia odporności
2006-00-00 00:00
Zdaniem ekspertów, fungicydy miedziowe wymagają stosowania karencji (ok. siedmiodniowej). W Instytucie Warzywnictwa w Skierniewicach prowadzone są badania nad nowymi środkami
czytaj dalej
Pomidory gruntowe wymagają nawadniania
2006-00-00 00:00
Ostatnie, wyjątkowo suche lata dowiodły, że nawadnianie plantacji pomidorów gruntowych jest coraz częściej procesem koniecznym. Według Wojciecha Wojcieszka, nawilżanie upraw powinno być
czytaj dalej