Ceny warzyw
Vivat „Vine tomatoes”!
2006-00-00 00:00
W krajach Unii Europejskiej areał upraw pomidorów groniastych (“vine tomatoes”) zyskuje na znaczeniu. W Holandii - u głównego producenta tych warzyw - udział pozostałych typów
czytaj dalej
Odbiorcy polskich suszonych warzyw
2006-00-00 00:00
Główni dostawcy i odbiorcy suszonych warzyw w Polsce
Dostawcy Udział w wartości ogólnego importu (%) Odbiorcy Udział w wartości ogólnego eksportu czytaj dalej
Dostawcy Udział w wartości ogólnego importu (%) Odbiorcy Udział w wartości ogólnego eksportu czytaj dalej
Polska papryka na niemieckim rynku
2005-09-27 00:00
Na niemieckich rynkach polscy eksporterzy rozpoczynają intensywną sprzedaż papryki. We wrześniu dostępne były wszystkie odmiany barwne tego warzywa.
Za paprykę czerwoną płacono czytaj dalej
Za paprykę czerwoną płacono czytaj dalej
Co decyduje o popularności marchwi
2005-09-23 00:00
Marchew uznawana jest za bardzo zdrowe warzywo - głównie ze względu na dużą zawartość karotenoidów, witamin (C i grupa B) oraz soli mineralnych. Jako warzywo korzeniowe, kumulujące
czytaj dalej
Zapotrzebowanie chrzanu według działów
2005-09-19 00:00
Szacunkowe roczne zapotrzebowanie chrzanu w Polsce według COBRO, w tonach
Odbiorcy
Przeznaczenie / Wyrób
Ilość
Gospodarstwa czytaj dalej
Przeznaczenie / Wyrób
Ilość
Gospodarstwa czytaj dalej
Opłacalność marchwi pod znakiem zapytania
2005-09-07 00:00
Od roku 2002, opłacalność produkcji marchwi w Polsce spada. Według IERiGŻ-PIB, najniższy wskaźnik odnotowano w roku 2004, tj. 140% (ceny skupu przekraczały koszty produkcji
czytaj dalej
Zbiory warzyw w Unii Europejskiej w latach 1997 - 2005
2005-09-06 00:00
Produkcja warzyw w Unii Europejskiej wyniosła w 2005 r. 65,7 mln ton, tj. o 4% mniej niż rok wcześniej. Najliczniejszą grupę stanowią tzw. warzywa pozostałe – 45% oraz
czytaj dalej
Gwałtowny wzrost cen papryki
2005-09-05 00:00
Niskie temperatury i pogorszenie się pogody spowodowały duży wzrost cen papryki w skupie.
Do tej pory płacono za nią mniej niż w roku ubiegłym.
Teraz czytaj dalej
Do tej pory płacono za nią mniej niż w roku ubiegłym.
Teraz czytaj dalej
Europa podzielona
2005-08-12 00:00
W byłych krajach socjalistycznych, w produkcji warzyw (szczególnie ukierunkowanej na zaopatrzenie krajowego rynku) dominują warzywa ciężkie.
Inaczej jest czytaj dalej
Inaczej jest czytaj dalej
Tanieje papryka
2005-08-01 00:00
Skup krajowej papryki w pełni. Bieżący sezon wyjątkowo sprzyjał wegetacji warzyw ciepłolubnych, tj. np. pomidorów i papryki.
Ceny skupu papryki czerwonej czytaj dalej
Ceny skupu papryki czerwonej czytaj dalej
Niskie ceny papryki
2005-07-29 00:00
Ceny skupu papryki były w tym roku wyjątkowo niskie. Według danych IERiGŻ, w październiku 2006 r. spółdzielnie ogrodnicze płaciły za czerwoną paprykę średnio 1,71 zł (rok
czytaj dalej
Stany Zjednoczone na przedzie
2005-07-27 00:00
W ostatnich latach, światowa produkcja pomidorów gruntowych wynosiła średnio 60-80 mln ton. Największymi producentami okazały się Stany Zjednoczone (12 mln ton), Chiny (8,9 mln ton)
czytaj dalej
Polski eksport kapusty prawie niezauważalny
2005-07-21 00:00
Poziom eksportu polskiej kapusty na rynki krajów Unii Europejskiej jest bardzo niski. I tak, do Niemiec - głównego importera w skali światowej - wysłaliśmy w latach 1996 -
czytaj dalej
Dużo papryki
2005-07-11 00:00
W tym tygodniu ceny papryki w zakładach przetwórczych (na rampie) nie zmieniły się. Podaż tych warzyw jest w bieżącym roku wyjątkowo duża.
Za paprykę czerwoną czytaj dalej
Za paprykę czerwoną czytaj dalej
Ryzykowna produkcja
2005-06-09 00:00
Panujący w Polsce klimat jest znacznie surowszy niż w krajach Europy południowej. Z tego względu, uprawa pomidorów bywa w naszym kraju ryzykowna. Najmniej obaw mają
czytaj dalej
Zastosowanie chrzanu w Polsce
2005-04-12 00:00
W Polsce chrzan wykorzystuje się m.in.:
jako przyprawa do potraw kulinarnych w gospodarstwach domowych i zakładach gastronomicznych, w przemyśle garmażeryjnym
czytaj dalej
I. OKREŚLENIE PRODUKTU - KALAFIORY
0000-00-00 00:00
Przedmiotem niniejszego standard jakości handlowej są kalafiory odmian uprawnych Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. botrytis dostarczane konsumentom w stanie świeżym.
czytaj dalej
Pory
0000-00-00 00:00
Standard jakości handlowej dla porów zawarty w załączniku do rozporządzenia Komisji (WE) nr 2396/2001 z dnia 7 grudnia 2001 r.
Uwzględniono zmiany do standardu wprowadzone
czytaj dalej
II. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI - SZPARAGI
0000-00-00 00:00
Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla szparagów po ich przygotowaniu i zapakowaniu. A. Wymagania minimalne We wszystkich klasach jakości, uwzględniając
czytaj dalej
V. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE PREZENTACJI - POMIDORY
0000-00-00 00:00
A. Jednolitość W każdej jednostce opakowania pomidory powinny być jednolite, tj. tego samego pochodzenia, tej samej odmiany lub typu handlowego, tej samej jakości i wielkości
czytaj dalej