Brukselka
Hipotetycznie o produkcji brukselki
2007-05-22 00:00
Z informacji, zawartych w pozycji "Uprawa warzyw w polu” (red. Skąpski, B. Dąbrowska) wynika, że szacowany areał produkcji stanowi w naszym kraju 1% ogólnej powierzchni
czytaj dalej
Jeśli brukselka to tylko z Holandii
2006-06-14 00:00
Światowym pionierem w eksporcie brukselki jest Holandia. Rocznie kraj ten sprzedaje od 30,0 do 46,0 tys. ton tego warzywa. Unia Europejska dostarcza na rynki krajów trzecich znikomy
czytaj dalej
Odmiany heterozyjne brukselki wygrywają
2006-04-02 00:00
Krajowe plony brukselki odmian heterozyjnych wynoszą ok. 18 - 20 t/ha. Plony handlowe stanowią ok. 70 - 95% ogółu, a przemysłowe 51 - 71%.
Zbiory odmian ustalonych, przeznaczonych do
czytaj dalej
Skup brukselki rozpoczęty
2006-00-00 00:00
Zakłady przetwórcze rozpoczęły skup brukselki - głównie do mrożenia. Ceny tego warzywa kształtowały się na poziomie 1,30 zł/kg (loco zakład), tj. o 20% mniej niż w analogicznym
czytaj dalej
Zbiory warzyw w Unii Europejskiej w latach 1997 - 2005
2005-09-06 00:00
Produkcja warzyw w Unii Europejskiej wyniosła w 2005 r. 65,7 mln ton, tj. o 4% mniej niż rok wcześniej. Najliczniejszą grupę stanowią tzw. warzywa pozostałe – 45% oraz
czytaj dalej
Europa podzielona
2005-08-12 00:00
W byłych krajach socjalistycznych, w produkcji warzyw (szczególnie ukierunkowanej na zaopatrzenie krajowego rynku) dominują warzywa ciężkie.
Inaczej jest czytaj dalej
Inaczej jest czytaj dalej
Kapusta brukselska
0000-00-00 00:00
(Brassica oleracea L. var. gemmifera DC.) rodzina Cruciferae.
Kapusta brukselska powstała ze skrzyżowania kapusty głowiastej z jarmużem. We Francji pojawiła się pod koniec XVIII w., a
czytaj dalej