Ceny warzyw
Europejczycy wciąż nie spożywają minimalnie zalecanych 400 g/dziennie świeżych produktów spożywczych.
2024-04-18 00:00
Najnowsza edycja Monitora Konsumpcji Freshfel Europe wskazuje, że średnie spożycie owoców i warzyw w UE spadło do 350 g/dzień/osoba w 2022 roku. Pozytywny trend, który rozpoczął się podczas pandemii koronawirusa, został zahamowany przez kryzys ekonomiczny, wpływając na zakupy.
czytaj dalej
W pierwszym kwartale tego roku eksport produktów rolno-spożywczych z Uzbekistanu do Rosji osiągnął około 70 tysięcy ton, co stanowi znaczący wzrost w porównaniu do 39,5 tysiąca ton zarejestrowanych w tym samym okresie 2023 roku. Warto zauważyć, że eksport białej kapusty wzrósł jedenaściekrotnie.
czytaj dalej
Proexport i związki zawodowe negocjują układ zbiorowy regulujący pracę 15 000 pracowników.
2024-04-18 00:00
W ubiegły wtorek, 16 kwietnia, Stowarzyszenie Producentów-Eksporterów Owoców i Warzyw z Regionu Murcji (Proexport) oraz związki zawodowe CCOO, Sindicato Redes i UGT spotkały się […]
czytaj dalej
ALDI zwiększyło o 39% sprzedaż owoców i warzyw w ciągu ostatnich pięciu lat. Dane wewnętrzne firmy pokazują, że konsumenci kupują więcej owoców i warzyw. Ta rosnąca demanda została odzwierciedlona także w paragonach zakupowych. W 2023 roku, nawet
czytaj dalej
Del Monte w Cibus z carpaccio ananasa.
2024-04-18 00:00
Del Monte® jest światowym liderem w produkcji, sprzedaży i dystrybucji świeżych owoców i warzyw oraz gotowych do spożycia produktów IV generacji. Jest także jednym z głównych producentów i dystrybutorów produktów spożywczych w Europie, Afryce i na Bliskim Wschodzie. Fresh Del Monte sprzedaje swoje
czytaj dalej
Obecnie podaż warzyw ekologicznych jest stabilna. „Oczekujemy dobrego zaopatrzenia i warunków w tym sezonie wiosennym, podobnych do ubiegłego roku” - mówi Kevin Crossgrove, menedżer ds. sprzedaży organicznej w firmie The Nunes Company, Inc., producenta marki Foxy Organic. Obecnie w Nunesie podaż warzyw ekologicznych,
czytaj dalej
"Otwiera się nowy rozdział dla DOP i IGP."
2024-04-18 00:00
Korzystając z tego miejsca w czasopiśmie, chciałbym podkreślić jakie możliwości otwierają się dla sektora owocowo-warzywnego po podpisaniu nowego rozporządzenia UE dotyczącego Oznaczeń Geograficznych, które wejdzie w życie za niecały miesiąc.
czytaj dalej
Kantar: Dziwne warzywa zyskały przychylność oszczędnych klientów
2024-04-18 00:00
Szwecja: Simone Margulies mianowana nową prezesem i dyrektorem generalnym Axfood Rada Dyrektorów Axfood mianowała Simone Margulies, obecną Dyrektorkę Zarządzającą Hemköpskedjan AB, na stanowisko Prezesa i Dyrektora Generalnego Axfood od 15 sierpnia 2024 roku. Simone Margulies obejmie stanowisko 15 sierpnia 2024 roku, zastępując Klasa.
czytaj dalej
Żywa prośba o króla warzyw, uznawanego za doskonałość w całej Europie. Emilia Romagna produkuje 7% z 8100 hektarów uprawianych szparagów we Włoszech i jest europejskim punktem odniesienia dla Szparaga Zielonego z Altedo IGP. Cenny pęd jest uprawiany w m
czytaj dalej
Warzywa i owoce, spadek konsumpcji w Europie.
2024-04-18 00:00
Wśród europejskich konsumentów zauważalny jest znaczny spadek spożycia świeżych warzyw i owoców, znacznie poniżej zalecanej minimalnej dawki na osobę wynoszącej 400 gramów. Informację tę przekazał ostatnio opublikowany Europejski Monitor Freshfel Europe. W szczególności, badanie to określa sposób, w jaki konsumpcja ta zmniejszyła się
czytaj dalej
Czy mikrozielenina reaguje na dzienne natężenie światła i wzbogacanie dwutlenkiem węgla?
2024-04-18 00:00
Microgreens to szeroka gama siewek warzyw i ziół, które są zbierane krótko po pojawieniu się pierwszego prawdziwego liścia i przed rozwinięciem/senescencją liścieni. Microgreens stanowią szybko rosnącą, potencjalnie wartościową uprawę dla szklarni i pomieszczeń wewnętrznych.
czytaj dalej
Wysokie ceny i niska jakość odstraszają klientów.
2024-04-18 00:00
W takich okresach, kiedy kryzys konsumencki nadal odciska swoje piętno, ważne jest umiejętne łączenie różnych czynników w dziale warzyw i owoców w celu pobudzenia sprzedaży. Wśród tych czynników możemy wymienić: odpowiedni asortyment na sezon, staranne przedstawienie produktów.
czytaj dalej
"Możliwy jest rozwój biznesu z Bułgarią"
2024-04-18 00:00
Delegacja firm z Bułgarii weźmie udział w kolejnej edycji targów Macfrut (Rimini, 8-10 maja 2024 r.). Marina Evtimova z firmy Expo Business Partner omawia postępy w produkcji owoców i warzyw w Bułgarii oraz czego firmy poszukują. "W Bułgarii firmy produkują."
czytaj dalej
Nowe nisze rynkowe dla owoców i warzyw z Egiptu otwierają się w Uzbekistanie i Kazachstanie.
2024-04-18 00:00
Wspólny projekt FAO/EBRD „Dywersyfikacja i dodawanie wartości na rynkach eksportowych” właśnie zakończył badanie możliwości rynkowych dla owoców i warzyw z Egiptu i Maroka w Azji Środkowej, ze szczególnym uwzględnieniem Uzbekistanu i Kazachstanu, i zidentyfikował kilka ekscytujących nowych nisz rynkowych.
czytaj dalej
Szparagi z Altedo o ochronie geograficznej: Rosnące zapotrzebowanie - Planowana kampania reklamowa
2024-04-17 11:00
Warzywa są uprawiane na określonym obszarze, określonym przez specyfikację g.g.A., rozciągającym się od prowincji Bolonia na wschód od Via Emilia, przez gminy nad rzeką Po w prowincji Ferrara, aż do morza w gminach Lagosanto Ferrarese i Mesola.
czytaj dalej
Pogoda, a dokładniej jej pogorszenie w bieżącym tygodniu, to gorący temat w branży sadowniczo-warzywniczej. Ale możliwe straty w plonach spowodowane przymrozkami i gradem to nie jedyne powody do zmartwień dla producentów w tym sezonie. Zagrożeń, i to poważnych, jest więcej.
czytaj dalej
Wartość wyniosła 3,085 miliarda euro, o 5,5% więcej niż w 2022 roku, bazując na średnich cenach w miejscu pochodzenia, częściowo związanych ze wzrostem kosztów produkcji i marketingu oraz skutkami spadku produkcji. To podobna dynamika, jak w całej Hiszpanii, gdzie branża owoców i warzyw osiągnęła podobne rezultaty.
czytaj dalej
Czy nadchodzące tygodnie przyniosą spadek hurtowych cen cebuli w Polsce? Jakie czynniki mogą wpłynąć na kierunek trendu cenowego tego warzywa?
czytaj dalej
Freshfel Europe: Jeszcze długa droga do zalecenia spożycia co najmniej 400 gramów owoców i warzyw dziennie.
2024-04-17 09:00
Według Freshfel jest to o 5% mniej niż w 2021 roku i prawie o 3% mniej niż średnia z ostatnich pięciu lat. Ta wartość nadal pozostaje o ponad 12% poniżej zalecanego przez WHO minimalnego poziomu 400 g/dzień/osoba. Freshfel Europe podkreśla, że spożycie jest znacznie większe niż to.
czytaj dalej
Ceny kapusty białej w polskim hurcie niby trochę urosły, ale nie mogą one wejść w długookresowy mocny trend zwyżkowy. Popyt na to warzywo pozostaje wciąż zbyt słaby na wykreowanie takiej tendencji cenowej. Jakie obecnie są ceny białej kapusty w dużym hurcie?
czytaj dalej