Pory
Pory w dobrej cenie
2008-10-16 00:07
Zwiększa się skup porów do przetwórstwa. Wzrastają też ich ceny. W woj. kujawsko-pomorskim ceny na rampie wahają się od 0,60 do 0,80 zł/kg.
W Wielkopolsce cena skupu porów
czytaj dalej
Wyrównane ceny skupu porów
2008-10-07 00:00
Ceny skupu porów w zakładach przetwórczych na obszarze całego kraju są bardzo wyrównane. W województwie kujawsko-pomorskim i wielkopolskim wynoszą one ok. 0,60 zł/kg loco
czytaj dalej
Pory w zakładach przetwórczych
2008-09-25 00:00
W zakładach przetwórczych trwa w pełni skup porów do przetwórstwa. W województwie kujawsko-pomorskim ceny skupu są na poziomie 0,60 zł/kg loco zakład.
W stosunku do ubiegłego
czytaj dalej
Stabilne ceny porów
2008-09-19 00:00
Po spadkach z drugiej dekady września stabilizują się ceny porów. W czwartek pory pakowane w karton, maszynowo obcinane kosztowały 1,20 zł/kg. Cena tych warzyw pakowanych
czytaj dalej
Pory osiągnęły stabilne ceny
2008-08-04 00:00
Ceny skupu porów w województwie małopolskim wynoszą ok. 0,70 zł/szt. Droższe są pory w województwie łódzkim skupowane po 0,80 zł/szt. w skrzynkach 5 kg. Ceny są na
czytaj dalej
Mniejszy popyt na polskie pory
2008-05-13 00:00
Wstępne wyniki eksportu wg CAAC – wykazały znaczny spadek sprzedaży porów z Polski w okresie styczeń-luty 2008 r.
W tym okresie wyeksportowano 89 ton porów czytaj dalej
W tym okresie wyeksportowano 89 ton porów czytaj dalej
Intensyfikacja produkcji porów w Holandii
2008-04-21 00:00
Pomimo, iż w Holandii w stosunku do lat 90-tych zmniejszyła się powierzchnia upraw porów, to ich produkcja wzrosła o ponad 30 proc. i obecnie wynosi rocznie ponad 100,0
czytaj dalej
Rosną ceny świeżego pora
2008-03-26 00:00
Ostatnio wzrosła cena świeżego pora. Za pora polskiego, w siatkach po 5 kg, trzeba zapłacić 2,50 zł netto za kg.
Za towar z Belgii w rozmiarze 3-4 cm, zapakowany w kartony
czytaj dalej
Drogie biopory
2008-02-29 00:00
Niemieckie pory z upraw organicznych są sprzedawane na rynku hurtowym w Hamburgu po 2,85 euro/kg (10,04 zł/kg).
Droższe są pory w Stutgarcie 3,84 euro/kg (13,52 zł/kg). czytaj dalej
Droższe są pory w Stutgarcie 3,84 euro/kg (13,52 zł/kg). czytaj dalej
Wzrost cen porów
2008-02-22 00:00
W tym tygodniu wzrosły ceny skupu porów przeznaczonych do sprzedaży detalicznej.
W województwie łódzkim w zeszłym tygodniu za sztukę płacono 0,90 zł, a w tym tygodniu 10 czytaj dalej
W województwie łódzkim w zeszłym tygodniu za sztukę płacono 0,90 zł, a w tym tygodniu 10 czytaj dalej
Por - modne warzywo
2007-09-28 00:00
Statystyki Głównego Urzędu Statystycznego nie ewidencjonują areału upraw i produkci porów. Podobnie rzecz się ma z warzywami takimi, jak: selery, poszczególne gatunki kapust,
czytaj dalej
Ceny skupu porów w Polsce w latach 1997-2005
2006-03-11 00:00
W okresie 1997-2005 najwyższe ceny oferowano producentom porów w sezonie 2005/2006. Mowa tu zarówno o warzywach kierowanych do bezpośredniego spożycia, jak i do
czytaj dalej
Turcja - główny dostawca porów do Polski
2006-00-00 00:00
W ciągu ostatnich czterech lat Polska zakupiła średnio 2,5 tys. ton porów oraz pozostałych warzyw cebulowych (tzn. bez cebuli, dymki, szalotki i czosnku). Najwięcej dostaw, tj. 90% (2,3
czytaj dalej
Polski eksport porów w latach 2000-2005
2006-00-00 00:00
W okresie 2000-2003 najwięcej porów wyeksportowano w roku 2001. Natomiast najwyższą wartość sprzedaży, tj. 1,1 mln usd odnotowano w 2005 r.
Polski czytaj dalej
Polski czytaj dalej
Pory przemysłowe - raz w dół, raz w górę
2006-00-00 00:00
Skup porów ruszył pod koniec września. Początkowo ceny tych warzyw charakteryzowały się tendencja zniżkowa, ale obecnie obserwuje się ich nieznaczny wzrost. Pierwsze partie skupowano po
czytaj dalej
Mniejszy eksport ale saldo na plus
2006-00-00 00:00
W ciągu ostatnich czterech lat zwiększył się eksport polskich porów. Niestety jest on nadal niższy od wysokości importu tych warzyw, których zakupiliśmy ok. 2,5 tys. ton, tj. o 50% mniej
czytaj dalej
Połowa sukcesu tkwi we właściwej technologii
2006-00-00 00:00
Według badań Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach, technologia produkcji porów powinna być dostosowana do kierunków ich zagospodarowania. Zatem pory do suszenia i zamrażania
czytaj dalej
Zbiory warzyw w Unii Europejskiej w latach 1997 - 2005
2005-09-06 00:00
Produkcja warzyw w Unii Europejskiej wyniosła w 2005 r. 65,7 mln ton, tj. o 4% mniej niż rok wcześniej. Najliczniejszą grupę stanowią tzw. warzywa pozostałe – 45% oraz
czytaj dalej
Europa podzielona
2005-08-12 00:00
W byłych krajach socjalistycznych, w produkcji warzyw (szczególnie ukierunkowanej na zaopatrzenie krajowego rynku) dominują warzywa ciężkie.
Inaczej jest czytaj dalej
Inaczej jest czytaj dalej
Pory
0000-00-00 00:00
Allium porrum L. - gatunek rośliny dwuletniej z rodziny czosnkowatych. Pochodzi z Azji Mniejszej, uprawiano ją w celach konsumpcyjnych w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Na
czytaj dalej