Seler naciowy
Ceny selerów niższe niż przed rokiem
2006-00-00 00:00
Jeszcze pod koniec września selery były droższe niż rok temu o ok. 0,50 zł. W tym tygodniu ceny skupu selerów wynosiły już od 0,80 zł/kg do 1,50 zł/kg (dane IERiGŻ).
czytaj dalej
Seler powraca do łask
2006-00-00 00:00
Podobnie jak w przypadku pietruszki, brakuje w Polsce oficjalnych danych, mówiących o wielkości i rozmieszczeniu produkcji selerów. Do niedawna były one traktowane jako
czytaj dalej
Staromodny, a jednak smaczny
2006-00-00 00:00
Po zjednoczeniu Niemiec (1990 r.) roczna konsumpcja świeżych selerów w tym kraju, wzrosło w ciągu pięciu lat o ok. 5,0 tys. ton.
Na podstawie ankiety, opracowanej
czytaj dalej
Skup selerów w Niemczech głównie na zasadzie kontraktacji
2006-00-00 00:00
Sprzedaż selerów w ok. 30% odbywa się na zasadzie kontraktacji przez firmy przetwórcze oraz jako produkt, kierowany na rynek świeżych warzyw. W latach 1980-1993 ceny
czytaj dalej
Zbiory warzyw w Unii Europejskiej w latach 1997 - 2005
2005-09-06 00:00
Produkcja warzyw w Unii Europejskiej wyniosła w 2005 r. 65,7 mln ton, tj. o 4% mniej niż rok wcześniej. Najliczniejszą grupę stanowią tzw. warzywa pozostałe – 45% oraz
czytaj dalej
Europa podzielona
2005-08-12 00:00
W byłych krajach socjalistycznych, w produkcji warzyw (szczególnie ukierunkowanej na zaopatrzenie krajowego rynku) dominują warzywa ciężkie.
Inaczej jest czytaj dalej
Inaczej jest czytaj dalej
Seler korzeniowy
0000-00-00 00:00
Seler (Opium graveolens L. var. rapaceum) rodzina Umbelliferaceae. Jego dwie formy, tj. naciowy i korzeniowy pochodzą od dziko rosnącego selera błotnego, występującego w Europie,
czytaj dalej
Ceny warzyw w okolicach Krakowa
0000-00-00 00:00
Okolice Krakowa - mocno w górę popyt na łądną pekinkę.
czytaj dalej
Polecane odmiany
0000-00-00 00:00
Seler korzeniowy "Edward"
Odmiana o bardzo kształtnych zgrubieniach korzeniowych i nisko osadzonych korzeniach bocznych. Dobrze plonuje. Miąższ biały, aromatyczny, nie czytaj dalej
Odmiana o bardzo kształtnych zgrubieniach korzeniowych i nisko osadzonych korzeniach bocznych. Dobrze plonuje. Miąższ biały, aromatyczny, nie czytaj dalej