Ceny warzyw
Zalety uprawy na wełnie mineralnej
2006-00-00 00:00
Istotne zalety produkcji ogórków spod osłon na wełnie mineralnej to:
dokładna kontrola pH podłoża
stabilna sytuacja powietrzna
sterylność podłoża
utrzymanie optymalnych
czytaj dalej
Polscy producenci warzyw niepocieszeni
2006-00-00 00:00
Duża część sprowadzanych do Polski warzyw ma służyć zastąpieniu niektórych naszych produktów.Szczególnie dotyczy to warzyw spod osłon, cebuli, marchwi i pomidorów gruntowych.
czytaj dalej
Ile znaczą pszczoły w produkcji ogórków
2006-00-00 00:00
Według Dobrakowskiej-Kopeckiej, optymalne wielkość plonu ogórków można uzyskać poprzez pełne i równomierne zapylenia upraw przez pszczoły. Zalecana liczba uli na 1 ha wynosi
czytaj dalej
Ogórki ostro w górę
2006-00-00 00:00
Niższe temperatury wymuszają na producentach warzyw, uprawianych pod osłonami zwiększenia kosztów produkcji. Dotyczy to również ogórków. Jak podaje IERiGŻ, ich koszt tym tygodniu
czytaj dalej
Warzywa spod osłon w górę
2006-00-00 00:00
Skup pomidorów i ogórków gruntowych dobiega końca. Nadchodzi czas na te same warzywa lecz uprawiane pod osłonami.
Spółdzielnie ogrodnicze płacą obecnie za pomidory o 11% czytaj dalej
Spółdzielnie ogrodnicze płacą obecnie za pomidory o 11% czytaj dalej
W przemyśle pomidorowym zabraknie surowca?
2006-00-00 00:00
Zbiory pomidorów gruntowych do przetwórstwa będą prawdopodobnie niższe niż oczekiwano. Według prognoz GUS (koniec lipca), miały byc one wynieść blisko 240 tys. ton, jt. o ok. 3%
czytaj dalej
Wzrósł import warzyw wczesnych
2006-00-00 00:00
W latach 2005 i 2006 wzrósł ogólny import warzyw wczesnych (z upraw przyspieszonych), jak: kapusta, marchew, sałata, ogórki i pomidory.
W stosunku do roku 2004 od marca do czytaj dalej
W stosunku do roku 2004 od marca do czytaj dalej
Ile znaczą zabiegi dostosowawcze?
2006-00-00 00:00
Według mgr inż. Janusza Mierwińskiego z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa IERiGŻ-PIB, dzięki zabiegom dostosowawczym, znaczna liczba gospodarstw warzywniczych utrzymała w latach 1997–2002
czytaj dalej
Prognozy potwierdzone
2006-00-00 00:00
Sprawdziły się prognozy mówiące o wzroście importu warzyw ciepłolubnych do Polski, po przystąpieniu do Unii Europejskiej. Ich głównymi dostawcami są kraje członkowskie, przede
czytaj dalej
Wysoka (o)cena ogórków do konserwowania
2006-00-00 00:00
Niesprzyjająca pogoda zaszkodziła ogórkom. Obniżenie podaży drobniejszych ogórków do konserwowania znajduje przełożenie w odpowiednio wyższych cenach.
Spółdzielnie ogrodnicze,
czytaj dalej
Fasola nie byle jaka
2006-00-00 00:00
Zakłady przetwórcze i chłodnie przywiązują dużą wagę do jakości skupowanego surowca. Tymczasem podniesienie wartości tego warzywa wymaga systematycznej współpracy z producentami
czytaj dalej
Wątpliwa jakość pomidorów gruntowych
2006-00-00 00:00
Warunki pogodowe przyczyniły się do pogorszenia jakości tegorocznych pomidorów gruntowych. Zakłady przemysłowe mają trudności z zakupem dobrego surowca do mrożenia.
Spółdzielnie
czytaj dalej
Warzywa na(za)rażone
2006-00-00 00:00
Deszczowe dni i stosunkowo ciepłe noce sprzyjają rozwojowi różnych chorób wśród warzyw.W ostatnich dniach, jednostki skupujące te produkty informowały o pojawieniu się
czytaj dalej
Susza zebrała plon
2006-00-00 00:00
Według doniesień OEITFL, kraje Unii Europejskiej mogą mieć poważne problemy z uzyskaniem surowca do przemysłu przetwórczego. Wszystkiemu winne są upały i susza.
czytaj dalej
czytaj dalej
Cudze chwalone - swoje zaniedbywane
2006-00-00 00:00
W połowie roku zaobserwowano wysoki poziom importu tych warzyw, które powinny być sprzedawane z produkcji polskiej, tj. marchwi i cebuli.
To skutek niedostatecznego sposobu ich czytaj dalej
To skutek niedostatecznego sposobu ich czytaj dalej
Mądra organizacja produkcji - połowa sukcesu
2006-00-00 00:00
Decydując o ilości danego produktu oraz jego terminie uprawy, producenci rzadko biorą pod uwagę rachunki ekonomiczne i sytuację panującą na rynku. Duży wpływ na poprawę
czytaj dalej
Nieoficjalnie o pietruszce
2006-00-00 00:00
Głównymi centrami produkcyjnymi pietruszki na świecie są kraje środkowoeuropejskie, Francja i Holandia.
W statystykach krajowych pietruszkę zalicza się do warzyw pozostałych,
czytaj dalej
Odmiana Excelso
2006-00-00 00:00
Excelso F1, to nowa odmiana marchwi w hodowli firmy Vilmorin. Jej okres wegetacji wynosi 90 dni. Warzywo to charakteryzuje się walcowatymi korzeniami i główką, która nie ma
czytaj dalej
Produkcja marchwi w Polsce w latach 1997-2006
2006-00-00 00:00
GUS szacuje, że w 2006 r. zbiory marchwi wyniosą 786 tys. ton, tj. mniej o 15% w stosunku do roku poprzedniego. Mimo wzrostu areału upraw plony okazały się słabsze - to skutek
czytaj dalej
Metody ograniczenia strat cieplnych
2006-00-00 00:00
Istnieje wiele metod racjonalnego wykorzystania ciepła i ograniczania jego strat, m.in.:
uszczelnianie szklarni
racjonalny rozkład powierzchni grzejnych
wprowadzenie dwu lub
czytaj dalej