Ceny warzyw
Niezawodna produkcja brokułów i kalafiorów w Polsce
2006-09-29 00:00
Drugie zbiory brokułów i kalafiorów w Polsce można uznać za zadowalające. Liczba zgromadzonych warzyw może okazać się wystarczająca do uzupełnienia braków w europejskich
czytaj dalej
Gatunki warzyw gruntowych w krajach środkowo-wschodniej Europy
2006-09-28 00:00
Gatunki warzyw gruntowych w poszczególnych krajach
Kraj Gatunki warzyw gruntowych według ważności upraw
Polska kapusta, cebula, marchew, buraki czytaj dalej
Kraj Gatunki warzyw gruntowych według ważności upraw
Polska kapusta, cebula, marchew, buraki czytaj dalej
Mniej kalafiorów?
2006-09-25 00:00
W produkcji kalafiorów gruntowych Polska zajmuje wysoką pozycję. Jednak na skutek niesprzyjających warunków atmosferycznych, tegoroczne zbiory okazały się być mniejsze niż ostatnio.
czytaj dalej
W uprawie kapusty białej dominują odmiany heterozyjne
2006-09-25 00:00
Według Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin, kapusta biała liczyła w 2006 r. 37 odmian. Kolejne 7 zostało wpisanych do rejestru.
Nad odmianami utrwalonymi (tradycyjnymi) dominują
czytaj dalej
Mniej cebuli w Hiszpanii – wyższe ceny w Polsce
2006-09-21 00:00
Według najnowszych informacji, zbiory cebuli odmian wczesnych w Hiszpanii, mogą obniżyć się o 29%, tj. do 140,5 tys. ton.
Jeśli te prognozy się potwierdzą, to w sezonie
czytaj dalej
Wiosną kapusta najdroższa
2006-09-15 00:00
Kapusta jest tradycyjnym warzywem, które przechowuje się aż do wiosny. Zazwyczaj gromadzi się ją w kopcach lub przystosowanych do tego celu pomieszczeniach (magazynach, piwnicach,
czytaj dalej
Bajońskie sumy za marchew
2006-09-12 00:00
Spółdzielnie ogrodnicze płacą za marchew obcinaną 1,55 zł/kg. To pierwszy raz od wielu lat kiedy jej ceny są tak wysokie. W stosunku do ubiegłego tygodnia wartość tego warzywa
czytaj dalej
Przyspieszona uprawa w służbie bezpieczeństwa
2006-09-12 00:00
Uprawa kapusty białej w trybie przyspieszonym jest pod względem opłacalności zdecydowanie bezpieczniejsza niż produkcja tego samego warzywa w normalnym cyklu uprawy. Informacja ta
czytaj dalej
Aplikacja rzędowego nawożenia do cebuli
2006-09-10 00:00
W uprawie cebuli zastosowano w ostatnim czasie aplikację rzędowego nawożenia kompleksowego.
Taka technika wykorzystywana jest przy produkcji buraka cukrowego czy kukurydzy.
czytaj dalej
Kłopoty z obieraniem cebuli
2006-09-10 00:00
Zakłady przetwórcze i chłodnie coraz częściej kupują obieraną cebulę. Wprawdzie warzywa w łusce są dużo tańsze ale brakuje chętnych do pracy przy ich obieraniu.
Zakłady
czytaj dalej
Wielkość ma znaczenie
2006-09-07 00:00
Jednostki, skupujące kalafiory do przetwórstwa informują o zbyt wysokiej podaży.
Ceny tych warzyw obniżają się. I tak, w stosunku do ubiegłego tygodnia, zakłady
czytaj dalej
Polski eksport szparagów w latach 2000-2005
2006-09-07 00:00
W latach 2000-2003 eksport szparagów wzrósł z 833 ton do 1968 ton. W roku 2004 liczba sprzedawanych warzyw zaczęła się obniżać – do 1601 ton w 2005 r.
Najwyższe wpływy z
czytaj dalej
Niższe ceny papryki
2006-09-06 00:00
Obecnie ceny skupu papryki zarówno konsumpcyjnej, jak i przemysłowej są niższe niż rok temu. To prawdopodobnie wynik zwiększającej się podaży tych warzyw.
W tym tygodniu czytaj dalej
W tym tygodniu czytaj dalej
Drożeją kalafiory i brokuły
2006-09-04 00:00
W przeciwieństwie do cen kalafiorów i brokułów różyczkowanych, skupowanych przez zakłady przetwórcze, ich wartość na rynku warzyw świeżych w ostatnim tygodniu
czytaj dalej
Stabilne ceny groszku zielonego
2006-09-02 00:00
Niedawno rozpoczęto skup zielonego groszku. Według informacji IERiGŻ-PIB, jego średnia cena jest porównywalna do poziomu ubiegłorocznego. Pod koniec ostatniego tygodnia zakłady przetwórcze
czytaj dalej
Charakterystyka polskiego warzywnictwa gruntowego
2006-09-02 00:00
Produkcja warzyw w Polsce pozostawia jeszcze wiele do życzenia.
Największe niedostatki to:
niewielki stopień zmechanizowania procesu technologicznego
stosunkowo niskie plony
czytaj dalej
Skup jesiennego rabarbaru
2006-09-01 00:00
Po miesięcznej przerwie zakłady przetwórcze znów rozpoczęły skup rabarbaru. W sierpniu płacono za niego średnio 0,49 zł/kg, tj. o 36 proc. drożej niż w roku ubiegłym.
czytaj dalej
Produkcja warzyw gruntowych w Polsce w latach 1997 - 2006
2006-09-01 00:00
Według informacji GUS, w okresie 1997 – 2006 największą produkcję warzyw gruntowych odnotowano w roku 1998 (5919 tys. ton).
Poziom upraw w 2006 r. z wynikiem 4110 tys. ton
czytaj dalej
Szkodnik cebuli trudny do opanowania
2006-08-29 00:00
Źródła holenderskie (DLV Plant) informują o licznych wystąpieniach wciornastków na tegorocznej cebuli.
Susza i ciepło sprzyjają rozprzestrzenianiu się choroby, a chemiczne
czytaj dalej
Kalafiory pod dyktando suszy
2006-08-28 00:00
Przedłużająca się susza w dużym stopniu wpływa na pogorszenie się jakości i obniżenie masy skupowanych kalafiorów. Na wartości tracą przede wszystkim róże (żółkną
czytaj dalej