Ceny warzyw
IV. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE TOLERANCJI - KARCZOCHY
0000-00-00 00:00
Dla karczochów, które w zakresie jakości i wielkości nie spełniają wymagań ustalonych dla danej klasy, dopuszcza się w każdym opakowaniu następujące tolerancje: A.
czytaj dalej
Odmiany szklarniowe
0000-00-00 00:00
Pomidor szklarniowy "Bekas"
Odmiana do uprawy pod szkłem, w tunelach foliowych lub w polu przy palikach. Owoce barwy jasno-czerwonej, gładkie, kuliste, 3 - 4 komorowe, dobrze czytaj dalej
Odmiana do uprawy pod szkłem, w tunelach foliowych lub w polu przy palikach. Owoce barwy jasno-czerwonej, gładkie, kuliste, 3 - 4 komorowe, dobrze czytaj dalej
POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE ZNAKOWANIA - PAPRYKA
0000-00-00 00:00
Na każdym opakowaniu należy umieścić następujące informacje, zgrupowane na tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny, trwały oraz widoczny z zewnątrz: Każde opakowanie powinno
czytaj dalej
Belgia – uprawy sałaty mocno ucierpiały
0000-00-00 00:00
Susza daje się we znaki wielu producentom warzyw w niemal całej Europie. Belgia i tamtejsze uprawy sałaty na otwartym gruncie nie są wyjątkiem, wynika z informacji portalu freshplaza.pl.
czytaj dalej
Czosnek
0000-00-00 00:00
Standard jakości handlowej dla czosnku zawarty w załączniku do rozporządzenia Komisji (WE) Nr 2288/97 z dnia 18 listopada 1997 r.
Uwzględniono zmiany do standardu wprowadzone
czytaj dalej
III. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE SORTOWANIA WEDŁUG WIELKOŚCI - OGÓRKI
0000-00-00 00:00
Wielkość ogórków określa się według masy. a) Minimalna masa ogórków gruntowych powinna wynosić 180 g; a ogórków rosnących pod osłonami - 250 g. b) Ponadto ogórki klasy Ekstra
czytaj dalej
POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE SORTOWANIA WEDŁUG WIELKOŚCI - PAPRYKA
0000-00-00 00:00
Wielkość papryki określana jest na podstawie szerokości. W przypadku papryki spłaszczonej (pomidorokształtnej) "szerokość" oznacza największą średnicę poprzeczną owocu. Dla
czytaj dalej
Pomidory – jeszcze tydzień, dwa…
0000-00-00 00:00
Już niedługo na rynek hurtowy zaczną trafiać pierwsze poważniejsze partie pomidorów. A jakie są perspektywy dla sektora pomidorowego rynku świeżych warzyw?
czytaj dalej
I. OKREŚLENIE PRODUKTU - SELERY
0000-00-00 00:00
Przedmiotem standardu są selery naciowe odmian uprawnych Apium graveolens L. var. Dulce Mill., dostarczane konsumentom w stanie świeżym. Standard nie obejmuje selerów naciowych
czytaj dalej
V. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE PREZENTACJI - KALAFIOR
0000-00-00 00:00
A. Jednolitość W każdym opakowaniu kalafiory powinny być jednolite, tj. tego samego pochodzenia, tego samego typu handlowego, jakości i wielkości. Dodatkowo kalafiory klasy Ekstra
czytaj dalej
POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI - OGÓRKI
0000-00-00 00:00
Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla ogórków po ich przygotowaniu i zapakowaniu. A. Wymagania minimalne We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe
czytaj dalej
II. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI - POMIDORY
0000-00-00 00:00
Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla pomidorów po ich przygotowaniu i zapakowaniu. A. Wymagania minimalne We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe
czytaj dalej
POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE TOLERANCJI - GROCH
0000-00-00 00:00
Dla grochu, który nie spełnia wymagań ustalonych dla danej klasy, dopuszcza się w każdym opakowaniu następujące tolerancje w zakresie jakości: a) Klasa I 10 % masowo grochu nie
czytaj dalej
POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI - BAKŁAŻAN
0000-00-00 00:00
Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla bakłażanów, po ich przygotowaniu i zapakowaniu. A. Wymagania minimalne We wszystkich klasach jakości, uwzględniając
czytaj dalej
VI. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE ZNAKOWANIA- SELRY
0000-00-00 00:00
Na każdym opakowaniu należy umieścić następujące informacje, zgrupowane na tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny, trwały oraz widoczny z zewnątrz: A. Cechy
czytaj dalej
Bakłażan
0000-00-00 00:00
Standard jakości handlowej dla bakłażanów zawarty wzałączniku do rozporządzenia Komisji (EWG) Nr 1292/81 z dnia 12 maja 1981 r.
Uwzględniono zmiany do standardu wprowadzone
czytaj dalej
Groch
0000-00-00 00:00
Groch (Pisum sativum L.) rodzina Papilionaceae
Znany jest od kilku tysięcy lat. Jego źródeł pochodzenia należy szukać w środkowej Azji, krajach zakaukaskich i w Iranie. czytaj dalej
Znany jest od kilku tysięcy lat. Jego źródeł pochodzenia należy szukać w środkowej Azji, krajach zakaukaskich i w Iranie. czytaj dalej
POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE SORTOWANIA WEDŁUG WIELKOŚCI - BAKŁAŻAN
0000-00-00 00:00
Wielkość bakłażanów określa się za pomocą: - największej średnicy przekroju poprzecznego, - lub masy. A. Przy sortowaniu według średnicy, minimalna średnica wynosi 40 mm dla
czytaj dalej
Odmiany polecane do uprawy amatorskiej w gruncie
0000-00-00 00:00
Ogórek gruntowy "Cezar"
opis: odmiana średniowczesna o silnym wigorze
owoce: grubobrodawkowe, białokolcowe, zielone z jasnym marmurkiem i smugami, nie wykazują tendencji czytaj dalej
opis: odmiana średniowczesna o silnym wigorze
owoce: grubobrodawkowe, białokolcowe, zielone z jasnym marmurkiem i smugami, nie wykazują tendencji czytaj dalej
V. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE PREZENTACJI - OGÓRKI
0000-00-00 00:00
A. Jednolitość W każdym opakowaniu ogórki powinny być jednolite, tj. tego samego pochodzenia, tej samej odmiany lub typu, jakości oraz wielkości (jeśli były sortowane według
czytaj dalej