Ceny warzyw
Polski eksport i import warzyw w latach 2003-2005
2006-00-00 00:00
Eksport polskich warzyw wzrósł w 2005 r. o 26%. Import natomiast zmniejszył się o 9%.
W handlu również zanotowano spadek - z 14076 tys. eur do 1253 tys. eur. Polski eksport czytaj dalej
W handlu również zanotowano spadek - z 14076 tys. eur do 1253 tys. eur. Polski eksport czytaj dalej
Szparagi głównie z Europy
2006-00-00 00:00
Dla polskiego rynku warzyw najważniejszą zmianą w imporcie jest zniesienie ochrony celnej między Polską, a krajami Unii Europejskiej (Piętnastki).
Unia Europejska importuje czytaj dalej
Unia Europejska importuje czytaj dalej
Niedostatek ziemniaków
2006-00-00 00:00
Według najnowszych danych GUS (z 22 września 2006 r.), zbiory ziemniaków w naszym kraju mają wynieść 22 mln, tj. o ok. 20% mniej niż w roku ubiegłym.
Wprawdzie areał
czytaj dalej
Nowalijki – rygorystyczna kontrola jakości
2006-00-00 00:00
Większość warzyw zaliczanych do grupy nowalijek, pochodzących z nowoczesnych upraw przyspieszonych nie posiada zanieczyszczeń chemicznych (np. metali ciężkich, azotynów itp.). Inaczej jest
czytaj dalej
Stagnacja w unijnej produkcji fasoli
2006-00-00 00:00
W latach 1990-2005 produkcja fasoli szparagowej w krajach Unii Europejskiej niemal stanęła w miejscu (+0,6 proc.). Gdzieniegdzie bilans okazał się ujemny - Wielka Brytania (-4,8
czytaj dalej
Paradoks w polskim eksporcie
2006-00-00 00:00
Nasz kraj przegrywa w ostrej, międzynarodowej konkurencji w dostawach cebuli.
Prym wiodą Hiszpania i Holandia, które w większości reeksportują warzywa, pochodzące z z
czytaj dalej
Staranna uprawa marchwi wieńczy sukces
2006-00-00 00:00
Uprawa marchwi wymaga starannej pielęgnacji gleby. Orkę powinno się przeprowadzać na głębokości 25-30 cm. Ważne jest również stosowanie poplonów, zmienianych raz w roku. Poplonami
czytaj dalej
Co łączy warzywa i młode ziemniaki?
2006-00-00 00:00
Z ekonomicznego punktu widzenia ziemniaki młode i inne warzywa mają z sobą wiele wspólnego.
Produkty te łączą nastepujące cechy:
zdolność do zaspakajania potrzeb czytaj dalej
Produkty te łączą nastepujące cechy:
zdolność do zaspakajania potrzeb czytaj dalej
Próby wzmocnienia odporności
2006-00-00 00:00
Zdaniem ekspertów, fungicydy miedziowe wymagają stosowania karencji (ok. siedmiodniowej). W Instytucie Warzywnictwa w Skierniewicach prowadzone są badania nad nowymi środkami
czytaj dalej
Pomidory gruntowe wymagają nawadniania
2006-00-00 00:00
Ostatnie, wyjątkowo suche lata dowiodły, że nawadnianie plantacji pomidorów gruntowych jest coraz częściej procesem koniecznym. Według Wojciecha Wojcieszka, nawilżanie upraw powinno być
czytaj dalej
Polska w czołówce europejskiej
2006-00-00 00:00
Polska produkcja warzyw osiąga w latach przeciętnego urodzaju ok. 6 mln ton. Udział roślin gruntowych wynosi 95%, a spod osłon (szkło, folia) tylko 5%.
W europejskiej uprawie czytaj dalej
W europejskiej uprawie czytaj dalej
Fasola szparagowa na świecie
2006-00-00 00:00
Światowa produkcja zielonej fasoli szparagowej wynosi ok. 3 mln ton (1992 r. - 3042 tys. ton). Jej wzrost jest bardzo powolny, tj. ok. 1% w skali roku.
Największymi producentami czytaj dalej
Największymi producentami czytaj dalej
Mączniak atakuje
2006-00-00 00:00
W ostatnich, wyjątkowo suchych sezonach odnotowano wzrost porażenia plantacji pietruszki przez mączniaka prawdziwego.
Po wystąpieniu na liściach i ogonkach liściowych białego
czytaj dalej
Pomoc dla francuskiego sektora szklarniowego
2006-00-00 00:00
Gwałtowny wzrost wydatków związanych z energią wpłynął negatywnie na francuski sektor szklarniowy.
Pojawiły się propozycje pomocy w zakresie dofinansowania tradycyjnych czytaj dalej
Pojawiły się propozycje pomocy w zakresie dofinansowania tradycyjnych czytaj dalej
Selery naciowe coraz bardziej popularne
2006-00-00 00:00
W Polsce, od połowy lat 90. notuje się większe ilości importowanych selerów naciowych. Warzywo to zyskuje również na popularności w krajowej produkcji. Docenili go już m.in.
czytaj dalej
Ciepły klimat – bogata produkcja pomidorów
2006-00-00 00:00
Kraje o zbliżonym klimacie do Polski, np. Niemcy nie wytrzymały konkurencji pomidorów spod osłon rodzimej produkcji z zagranicznymi. Otwarty rynek Unii Europejskiej przyczynił się do
czytaj dalej
Mniej za fasolę
2006-00-00 00:00
Od początku lipca ceny hurtowe fasoli szparagowej znacznie się obniżyły. Z notowań sześciu rynków hurtowych wynika, że na początku tego tygodnia płacono za nią od 1,00-2,00 zł/kg do
czytaj dalej
Polskie pomidory na niemieckim rynku
2006-00-00 00:00
We wrześniu i w październiku na niemieckich rynkach hurtowych sprzedawano pomidory polskiej produkcji. Warzywa były dostępne w dwóch kalibrażach - 57-67 mm i 47-57 mm.
Za
czytaj dalej
Susza zweryfikuje wiosenne prognozy
2006-00-00 00:00
Wiosenne prognozy informowały o wysokich zbiorach warzyw polowych. Jednak przedłużająca się susza, może spowodować ich ograniczenie. Już teraz odnotowano wyraźne zmniejszenie plonów
czytaj dalej
Grupy producentów to wciąż w Polsce rzadkość
2006-00-00 00:00
Do ważniejszych zadań polityki rolnej krajów Unii Europejskiej należy wspieranie organizacji producentów owoców i warzyw. W państwach Unii (Piętnastki) poprzez takie grupy
czytaj dalej