Ceny warzyw
Obniżki na zielonym rynku
2006-05-25 00:00
W tym roku za młode warzywa płacimy wyjątkowo mało. Znaczcie obniżyły się ceny sałaty, botwinki, rabarbaru i szczypiorku. Pomidory, cieszące się dużym zainteresowaniem potaniały o
czytaj dalej
Reformy w dopłatach z Unii Europejskiej?
2006-05-23 00:00
Komisja Europejska przesłała dokument (w celach konsultacyjnych), informujący o reformie dopłat do produkowanych w Unii Europejskiej owoców i warzyw. Ich producenci otrzymują
czytaj dalej
Gwałtowny spadek cen ziemniaków na Ukrainie
2006-05-22 00:00
W porównaniu do sytuacji przed weekendem, dzisiejsze ceny młodych ziemniaków na Ukrainie są o przeszło 40 % mniejsze.
I tak, na kijowskim rynku za kilogram płacono 3,30 - 4 zł, a
czytaj dalej
Producenci rabarbaru zawiedzeni
2006-05-22 00:00
W tym roku ceny rabarbaru są wyjątkowo niskie, a mimo to producenci mają problemy z jego sprzedażą. Podobnie rzecz się miała z truskawkami, czarnymi porzeczkami i wiśniami.
czytaj dalej
czytaj dalej
Brak proporcji w uprawie ogórków
2006-05-18 00:00
Rozmieszczenie produkcji ogórków polowych w Polsce jest nierównomierne. I tak, osiągane plony w województwach (według starego podziału) warszawskim, radomskim,
czytaj dalej
Szparagi bielone dominują
2006-05-16 00:00
W zależności od technologii produkcji i prowadzenia zbiorów występują szparagi bielone oraz zielone. Na świecie przeważają warzywa pierwszego typu.
Według danych ZMP, czytaj dalej
Według danych ZMP, czytaj dalej
Pekińska najdroższa
2006-05-16 00:00
Wśród kapust najwyższe ceny osiąga kapusta pekińska.
Jej popularność u konsumentów wzrasta, zwłaszcza w okresie gdy na warzywnym rynku brakuje jeszcze nowalijek, tj. czytaj dalej
Jej popularność u konsumentów wzrasta, zwłaszcza w okresie gdy na warzywnym rynku brakuje jeszcze nowalijek, tj. czytaj dalej
Europa na drugim miejscu
2006-05-13 00:00
Druga, największa produkcja cebuli (po kontynencie azjatyckim) zlokalizowana jest w Europie. Jej poziom szacuje się na ok. 10 mln ton.
Głównymi centrami, w uprawie tego warzywa są:
czytaj dalej
Pekińska najdroższa
2006-05-12 00:00
Wśród kapust najwyższe ceny osiąga kapusta pekińska – droższa od białej o 27%, czerwonej o 14% i włoskiej o 67%. Jej popularność u konsumentów wzrasta, zwłaszcza w okresie
czytaj dalej
Produkcja ogórków spod osłon w Polsce w latach 1997-2006
2006-05-12 00:00
Według szacunków IERiGŻ, produkcja ogórków spod osłon powinna być w 2006 r. nieco niższa niż w roku poprzednim.
Przewidywane zbiory mają wynieść 210 tys. ton, wobec czytaj dalej
Przewidywane zbiory mają wynieść 210 tys. ton, wobec czytaj dalej
Polska produkcja pomidorów spod osłon nie zachwyca
2006-05-11 00:00
Trudności w rozwoju krajowej produkcji pomidorów spod osłon na większa skalę wynikają m.in. z niekorzystnej struktury obszarowej i warunków klimatycznych. Konkurencyjność tych
czytaj dalej
Coraz więcej młodych warzyw
2006-05-10 00:00
Tegoroczne warzywa tanieją z tygodnia na tydzień. Jednak nie wszystkie.
W ostatnich dniach wzrosły nieco ceny pomidorów i ogórków. Zdaniem Tomasza Smoleńskiego z IERiGŻ, jest to czytaj dalej
W ostatnich dniach wzrosły nieco ceny pomidorów i ogórków. Zdaniem Tomasza Smoleńskiego z IERiGŻ, jest to czytaj dalej
Kalafiory i brokuły szansą dla polskich producentów
2006-05-09 00:00
Według FAMMU/FAPA, zbiory kalafiorów w 2006 r. będą w Unii Europejskiej o 10% mniejsze niż w roku ubiegłym. Produkcja brokułów utrzyma się prawdopodobnie na tym samym
czytaj dalej
Kalafiory i brokuły szansą dla polskich producentów
2006-05-09 00:00
Według FAMMU/FAPA, zbiory kalafiorów w 2006 r. będą w Unii Europejskiej o 10% mniejsze niż w roku ubiegłym.
Produkcja brokułów utrzyma się prawdopodobnie na tym samym
czytaj dalej
Tanieją młode warzywa
2006-05-08 00:00
Spada zapotrzebowanie na ubiegłoroczne warzywa. Konsumenci coraz częściej wybierają produkty młode, zwłaszcza, że ich ceny obniżają się z tygodnia na tydzień.
czytaj dalej
czytaj dalej
Jeśli brukselka to tylko z Holandii
2006-05-07 00:00
Światowym pionierem w eksporcie brukselki jest Holandia. Rocznie kraj ten sprzedaje od 30,0 do 46,0 tys. ton tego warzywa. Unia Europejska dostarcza na rynki krajów trzecich znikomy
czytaj dalej
Rabarbar - smaczne warzywo z tradycjami
2006-05-07 00:00
W maju, gdy smak jabłek z przechowalni pozostawia wiele do życzenia i ani szarlotka, ani kompot jabłkowy nie są dość dobre, na rynku pojawia się rabarbar.
Można z niego czytaj dalej
Można z niego czytaj dalej
Cebula we Włoszech głównie na potrzeby wewnętrzne
2006-05-05 00:00
Roczne zbiory cebuli we Włoszech wynoszą ok. 500 tys. ton.
Krajowa konsumpcja pochłania niemal całą produkcję. Włosi na tle innych narodów wyróżniają się wysokim poziomem
czytaj dalej
Rośnie podaż cukini
2006-05-04 00:00
Według danych ZEO-IERiGŻ-PIB, spółdzielnie ogrodnicze płacą za cukinię średnio 0,95 zł/kg. Jeszcze tydzień temu jej ceny były wyższe o 20 proc.
Biorąc pod uwagę fakt, że czytaj dalej
Biorąc pod uwagę fakt, że czytaj dalej
Warzywa w cenie
2006-05-02 00:00
Ubiegłoroczne warzywa osiągają tej wiosny horrendalne ceny. Na szczęście z tygodnia na tydzień tanieją gatunki wczesne (krajowe i importowane). Na krajowym rynku i w eksporcie
czytaj dalej