Buraki
Polskie buraki ćwikłowe za drogie dla Rosjan
2011-02-17 00:00
Wysokie ceny warzyw w tym sezonie sprawiają kłopot eksporterom. Pisaliśmy już kilkakrotnie o tym, że ceny np. marchwi lub selerów są na takim poziomie, że warzywa te nie są
czytaj dalej
Zwiększył się popyt na buraki ćwikłowe w Małopolsce
2011-02-15 00:00
Po tygodniach zastoju w Małopolsce zanotowano zwiększenie popytu na buraki ćwikłowe. Nie ma też problemów z podażą tego warzywa. Ceny natomiast pozostały na niezmienionym poziomie.
czytaj dalej
Wyższe ceny buraków
2011-01-24 00:00
Ceny buraków ćwikłowych wzrosły w okresie przedświątecznym. Po świętach popyt spadł i spadły ceny. Za Łądne, myte buraki płacono znów 0,65 – 0,80 zł/kg. Ostatnie kilka
czytaj dalej
Stabilne ceny buraków ćwikłowych
2011-01-12 00:00
Po przedświątecznym skoku cen, wydaje się, że buraki ćwikłowe powróciły do swojej tradycyjnej roli warzywa o najmniej zmiennych cenach. Ceny od początku roku pozostają stabilne
czytaj dalej
Buraki ćwikłowe nie wszędzie staniały
2011-01-07 00:00
Pisaliśmy już o tym, że po okresie szybkiego wzrostu ceny buraków zaczęły spadać. Do redukcji cen doszło po świętach Bożego Narodzenia. Wtedy to ceny z poziomu powyżej 1 zł/kg
czytaj dalej
Tańsze buraki na Mazowszu
2010-12-20 00:00
Po okresie szybkiego wzrostu cen buraków ćwikłowych, w ostatnich dniach sytuacja się uspokoiła. Na Mazowszu doszło nawet do korekty cen. Przy cenach, które przekraczały poziom 1,00
czytaj dalej
Wciąż rosną ceny buraków
2010-12-17 00:00
Buraki ćwikłowe drożeją z tygodnia na tydzień. Wzrost cen był bardzo mocny, nietypowy jak na to warzywo. Jednak bieżący sezon jest odmienny od kilku poprzednich. Wszystko za sprawą
czytaj dalej
Popyt na buraki ćwikłowe wciąż duży
2010-12-15 00:00
Od około dwóch tygodni utrzymuje się zwiększony popyt na buraki ćwikłowe. Oczywiście wzrost popytu przed świętami jest naturalny. Jednak, tak jak w przypadku innych warzyw,
czytaj dalej
Nie tylko w Małopolsce wzrosło zainteresowanie burakami
2010-12-08 00:00
Pisaliśmy już o wzroście popytu na buraki na terenie woj. małopolskiego. Za tym wzrostem popytu poszła zwyżka ceny. W Małopolsce cena buraków mytych osiągnęła poziom 0,70 –
czytaj dalej
Koszty i opłacalność produkcji buraków w Polsce
2010-12-07 00:00
Według obliczeń IERIGZ-PIB, w okresie 2006-2010 produkcja buraków okazała się opłacalna. Najbardziej opłacalny był rok 2007, gdy koszty jednostkowe produkcji były w tym okresie
czytaj dalej
Ceny skupu buraków ćwikłowych w Polsce
2010-12-06 00:00
W sezonach 2005/06-2008/09 średnie ceny skupu buraków przeznaczonych na rynek produktów świeżych były najniższe w sezonie 2006/2007 (0,54 zł/kg), a najwyższe w 2007/2008 (0,68
czytaj dalej
Polski eksport buraków ćwikłowych
2010-12-03 00:00
W latach 2005-2009 największy eksport buraków ćwikłowych miał miejsce w 2008 r. - 14,9 tys. t, a najmniejszy rok później w 2009 r. 7,3 tys. t . Wartość eksportu była najniższa w 2006
czytaj dalej
Małopolska – wzrost popytu na buraki
2010-12-03 00:00
W ostatnich dniach, w województwie małopolskim, wzrosło zainteresowanie burakami ćwikłowymi. Wraz ze wzrostem popytu przyszedł też pewien wzrost cen tych warzyw. Obecnie za myte
czytaj dalej
Produkcja buraków w Polsce
2010-12-02 00:00
W latach 2005-2009 areał uprawy buraków był najwyższy w 2006 r. (15.4 tys. ha), a najmniejszy w 2008 r. (12,7 tys. ha). W 2009 r. powierzchnia uprawy tego warzywa wzrosła o 5 proc. (do 13,3
czytaj dalej
Stabilne ceny buraków ćwikłowych
2010-11-18 00:00
Ceny buraków ćwikłowych pozostają od tygodni na niezmiennym poziomie. Przy ograniczonym popycie na te warzywa nawet kłopoty z ich jakością nie miały na ceny zbyt wielkiego wpływu. Tym
czytaj dalej
Znakowanie świeżych owoców i warzyw objętych normami UE
2010-11-08 21:59
Dostęp tylko dla
osób z abonamentem
osób z abonamentem
Opakowania ogólnie
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Generalnie są to:
nazwa i adres czytaj dalej
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Generalnie są to:
nazwa i adres czytaj dalej
Warunki przechowywania i transportu partii jednorodnych oraz wrażliwość i produkcja etylenu poszczególnych produktów.
2010-11-08 21:44
Dostęp tylko dla
osób z abonamentem
osób z abonamentem
Warzywa
PRODUKT TEMPERATURA
Stopnie Celsjusza WILGOTNOŚĆ
względna
powietrza % OKRES
PRZECHOWY-
WANIA PRODUKCJA czytaj dalej
Zalecane warunki transportu mieszanek owoców i warzyw
2010-11-08 21:40
Dostęp tylko dla
osób z abonamentem
osób z abonamentem
Grupa 1 Temperatura: 0 do 1*C Wilgotność względna: 90 – 95 %
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1580/2007 z dnia 21 grudnia 2007 roku
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
Na co należy zwrócić uwagę kupując owoce i warzywa
2010-11-08 21:26
Dostęp tylko dla
osób z abonamentem
osób z abonamentem
Ogólne zasadySprawdzamy w jakich warunkach jest przechowywany towar. Jeśli w drastycznie innych od zalecanych, należy się liczyć z nagłym pogorszeniem jakości towaru.
czytaj dalej