Kapusta pekińska
Kapusta pekińska utrzymała cenę
2010-12-02 00:00
Jak na razie kapusta pekińska jest jednym z wyjątków na warzywnym rynku. W dniach powszechnych wzrostów, jej cena pozostaje na razie stabilna. W czwartek za kapustę pekińską na
czytaj dalej
Południe kraju – producenci „pekinki” czekają na lepsze ceny
2010-11-30 00:00
Czekają oczywiście ci producenci, którzy dysponują odpowiednimi warunkami do przechowywania kapusty. Choć przy obecnej pogodzie pekinka dobrze znosi magazynowanie również
czytaj dalej
Informacja rynkowa - Kapusta pekińska - 47 tydzień
2010-11-30 00:00
47 tydzień 2010 roku przyniósł pewne zawirowania na rynku kapusty pekińskiej. Dobra, jak na drugą połowę listopada pogoda, sprawiła, że na rynek trafiały spore ilości kapusty z
czytaj dalej
Markety nie chcą kupować „pekinki”
2010-11-25 00:00
Sieci handlowe wyraźnie ograniczyły swoje zapotrzebowanie na kapustę pekińską. Może to mieć wpływ na cenę „pekinki”. Zwłaszcza, że jak pisaliśmy na rynek trafia sporo kapusty z
czytaj dalej
Dużo kapusty pekińskiej trafia obecnie na rynek
2010-11-24 00:00
Szeroko otworzyły się przechowalnie i duża ilość kapusty pekińskiej trafia obecnie na rynek. Do szybkiej sprzedaży zmusza pogoda. Dość wysoka, jak na drugą połowę listopada,
czytaj dalej
Kapusta pekińska – Rosja chciałaby kupować taniej
2010-11-22 00:00
Choć względna podaż kapusty pekińskiej jest ostatnimi czasy wyższa, to generalna sytuacja nie napawa optymizmem. „Pekinki” jest teraz na rynku nieco więcej, gdyż producenci
czytaj dalej
Kto poczekał ze zbiorem „pekinki” ten zyskał
2010-11-18 00:00
Wbrew niektórym zapowiedziom mroźna zima nie zawitała do Polski pod koniec października. Za nami połowa listopada, a jest dość ciepło, jak na tę porę roku. Producenci kapusty
czytaj dalej
„Pekinka” - pogoda zmusza do opróżniania przechowalni
2010-11-17 00:00
Na rynku widać wzrost podaży kapusty pekińskiej. Powodem jest pogoda. Choć to już połowa listopada, jest w miarę ciepło, zwłaszcza na południu kraju. Przy takich temperaturach
czytaj dalej
Więcej za „pekinkę”
2010-11-09 00:00
Zgodnie z przewidywaniami wzrastają ceny skupu kapusty pekińskiej. Przyczyną są niższe niż zazwyczaj zbiory i presja ze strony producentów. W mazowieckich skupach cena na
czytaj dalej
Znakowanie świeżych owoców i warzyw objętych normami UE
2010-11-08 21:59
Dostęp tylko dla
osób z abonamentem
osób z abonamentem
Opakowania ogólnie
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Generalnie są to:
nazwa i adres czytaj dalej
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Generalnie są to:
nazwa i adres czytaj dalej
Warunki przechowywania i transportu partii jednorodnych oraz wrażliwość i produkcja etylenu poszczególnych produktów.
2010-11-08 21:44
Dostęp tylko dla
osób z abonamentem
osób z abonamentem
Warzywa
PRODUKT TEMPERATURA
Stopnie Celsjusza WILGOTNOŚĆ
względna
powietrza % OKRES
PRZECHOWY-
WANIA PRODUKCJA czytaj dalej
Zalecane warunki transportu mieszanek owoców i warzyw
2010-11-08 21:40
Dostęp tylko dla
osób z abonamentem
osób z abonamentem
Grupa 1 Temperatura: 0 do 1*C Wilgotność względna: 90 – 95 %
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1580/2007 z dnia 21 grudnia 2007 roku
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
Na co należy zwrócić uwagę kupując owoce i warzywa
2010-11-08 21:26
Dostęp tylko dla
osób z abonamentem
osób z abonamentem
Ogólne zasadySprawdzamy w jakich warunkach jest przechowywany towar. Jeśli w drastycznie innych od zalecanych, należy się liczyć z nagłym pogorszeniem jakości towaru.
czytaj dalej
Na co należy zwrócić uwagę kupując kapustę pekińską
2010-11-08 20:57
Dostęp tylko dla
osób z abonamentem
osób z abonamentem
Dla kapusty pekińskiej nie określono normy handlowej UE. Istnieje norma EKG/ONZ, ale nie jest obowiązkowa.
Kapustę pekińską przewozimy w temperaturze 1 – 2 stopnie C, czytaj dalej
Kapustę pekińską przewozimy w temperaturze 1 – 2 stopnie C, czytaj dalej
Słaba jakość kapusty pekińskiej
2010-11-05 00:00
Jakość kapusty pekińskiej zbieranej obecnie z pól jest bardzo słaba. Kapusta często w zasadzie nie ma zwartej główki a tylko luźne liście, jest niedorośnięta. Masa
czytaj dalej
Kończy się „pekinka” w okolicach Radomia
2010-11-02 00:00
Południowa część województwa mazowieckiego nie jest dużym centrum uprawy kapusty pekińskiej. Przede wszystkim uprawia się tu paprykę i ogórki, „pekinka” jest dla producentów
czytaj dalej
Kapusta pekińska – presja na zwyżkę ceny
2010-10-28 00:00
Na rynku daje się wyczuć oczekiwanie na wzrost cen kapusty pekińskiej. Wielu producentów, którzy mają taką możliwość wstrzymuje się ze sprzedażą. Inni, choć sprzedają po starych
czytaj dalej
Wzrosły ceny polskiej pekinki w Moskwie
2010-10-25 00:00
W końcu ubiegłego tygodnia na moskiewskim rynku hurtowym odnotowano wzrost cen kapusty pekińskiej z Polski. Do podwyżki cen przyczyniło się zmniejszenie zapasów tych warzyw na rynku
czytaj dalej
Kapusta pekińska będzie droższa
2010-10-25 00:00
Wiele wskazuje na to, że kończy się okres niższych cen kapusty pekińskiej. Pomimo tego, iż tańszą „pekinkę” chętnie widziałby zarówno rynek rosyjski, jak i sieci handlowe,
czytaj dalej